Monday, 18 January 2016

ေခ်ာကလက္နဲ႔က်န္းမာေ၇း

စိတ္ဖိစီးမူ ခံစားေနရတဲ့အခ်ိန္မွာ ေခ်ာကလက္ အနည္းငယ္စားလုိက္ရင္ စိတ္ဓာတ္ခြန္အား ျမင့္တက္လာတယ္ဆုိတာ သိျပီးျဖစ္မွာပါ။ အသားအေရအတြက္ ေခ်ာကလက္က ဘယ္လုိ အက်ိဳးေက်းဇူးေပးႏုိင္တယ္ဆုိတာကို အခုေျပာျပခ်င္ပါတယ္။

ေခ်ာကလက္မွာ ပါ၀င္တဲ့ အဓိကပါ၀င္ပစၥည္းျဖစ္တဲ့ ကိုကာ(Coca)မွာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ေပါၾကြယ္၀စြာပါ၀င္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္နဲ႕ အသားအေရကို အုိမင္ျခင္းမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ေခ်ာကလက္မွာပါ၀င္တဲ့ဖေလဗုိးႏြိဳက္ ျဒပ္ေပါင္းဟာလည္း ေသြးဖိအားကို ေကာင္းမြန္ေစျပီး ေသြးလွည့္ပတ္မူ အားေကာင္းေစတဲ့အတြက္ ခႏၶာကိုယ္ကေန အဆိပ္ေတြ ထြက္ရွိႏူန္း တုိးျမင့္ေစပါတယ္။

ဒါေၾကာင့္ အသားအေရ လွပႏုပ်ိဳေရးအတြက္ ေခ်ာကလက္မွာ အက်ိဳးအာနိသင္မ်ားစြာ ပါ၀င္ေနပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ေခ်ာကလက္မွာ ကယ္လုိရီပါ၀င္မူမ်ားတာေၾကာင့္ တစ္ၾကိမ္စားရင္ ပမာဏ အနည္းငယ္သာ စားေပးသင့္ပါတယ္။

ႏွလံုး ေရာဂါ ရွိသူမ်ားသည္ အညိဳေရာင္ ေခ်ာကလက္ကို ေန႔စဥ္ စားသံုး ျခင္းျဖင့္ ႐ုတ္တရက္ ႏွလံုး ေဖာက္ျပန္ မႈႏွင့္ ေလသင္တုန္း ျဖတ္ျခင္း မ်ားကို ကာကြယ္ ႏုိင္ေၾကာင္း ေလ့လာ ဆန္းစစ္မႈ တစ္ရပ္၌ ေတြ႕ရွိခဲ့ သည္ဟု သုေတသီ မ်ားက ထုတ္ေဖာ္ ေျပာၾကားသည္။ ၾသစေၾတးလ် ႏုိင္ငံမွ သုေတသီ မ်ားသည္ အညိဳေရာင္ ေခ်ာကလက္ကို
ေရရွည္ စားသံုး ျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရး အေပၚ မည္သုိ႔ အက်ဳိး သက္ေရာက္မႈ ရွိသည္ကုိ သိရွိ ရန္ ႏွလံုးေရာဂါရွိသူ ၂ဝ၁၃ ဦးအား ၁ဝ ႏွစ္ ကာလ အတြင္း ေစာင့္ၾကည့္ ေလ့လာ ခဲ့သည္။ ေလ့လာေတြ႕ရွိ ခ်က္အရ အညိဳေရာင္ေခ်ာကလက္ ေန႔စဥ္ စားသံုးသူ ႏွလံုး ေရာဂါရွင္ ၁ဝဝဝဝ ရွိလွ်င္ ၇ဝ အထိ ႐ုတ္တရက္ ႏွလံုး ေဖာက္ျပန္မႈမွ ကာကြယ္ ႏုိင္ၿပီး ၁၅ ဦးမွာ ေလသင္တုန္း ျဖတ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ ႏုိင္ေၾကာင္း၊ တစ္ဦးခ်င္း ကုန္က်စရိတ္ အေနျဖင့္လည္း တစ္ႏွစ္ အတြင္း ေဒၚလာ ၄ဝ သာ ကုန္က်ေၾကာင္း၊ ေလ့လာ ဆန္းစစ္ ခ်က္တြင္ ပါေသာ အညိဳေရာင္ ေခ်ာကလက္သည္ ႏုိ႔(သို႔မဟုတ္) အျဖဴေရာင္ ေခ်ာကလက္ႏွင့္ ဆက္စပ္ ပတ္သက္မႈ မရွိဘဲ ကိုကိုးမႈန္႔ ၆ဝ မွ ၇ဝ ရာခုိင္ႏႈန္း ပါဝင္ေသာ အညိဳေရာင္ ေခ်ာကလက္ တစ္မ်ဳိး ကိုသာ ၫႊန္းဆုိျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း ဆုိသည္။
ယင္းေလ့လာ ဆန္းစစ္ မႈကို ဦးေဆာင္ ဦးရြက္ ျပဳသူ မဲလ္ဘုန္းမုိနက္(ရွ္)တကၠသိုလ္မွ ခရစၥတိုဖာေရးဇ္က ေတြ႕ရွိ ခ်က္မ်ား အေပၚ ၿခံဳငံု သံုးသပ္ ရလွ်င္ ႏွလံုး ေရာဂါ ရွိသူမ်ား အညိဳေရာင္ ေခ်ာကလက္ကုိ ေန႔စဥ္ ဆယ္စုႏွစ္ တစ္ခု အထိ စားသံုး သြားမည္ ဆုိပါက ႏွလံုး ေရာဂါ အျပင္ ၄င္္းႏွင့္ ဆက္ႏႊယ္ေနေသာ ေရာဂါမ်ား သိသိသာသာ က်ဆင္း သြားႏုိင္မည္ဟု ေကာက္ခ်က္ ခ်ႏုိင္ေၾကာင္း ေျပာၾကားသည္။

No comments:

Post a Comment